İran’dan ithal edilen bazı ürünlerde yasalara aykırı olarak Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodu değişikliğine gidilmesi, plastik sektöründe tepkilere neden oldu. Bu kapsamda polietilen ve polipropilen hammadde ithalatında, İran’dan gelen mallarda usule aykırı tarife değişikliği yapıldığı, bunların kod değişikliği ile ‘kompaund’ ürün gibi Türkiye’ye getirildiği savunuldu.
Serkan Güleç
‘VERGİ KAÇAKLIĞINA BİLE GİRİYOR’
Polietilen kompaund ithalatındaki artış Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine de yansıdı. Verilere göre 2023’ün ilk çeyreğinde değer bazında İran’dan kompaund ithalatı 7.1 milyon dolarken, bu rakam 2024’ün ilk çeyreğinde 22.1 milyon dolar oldu. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de konuyu Ticaret Bakanlığı’na taşıdı. İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi ve 33’üncü Plastik Ambalaj Sanayii Komitesi Başkanı Serkan Güleç, İranlı bazı üreticilerinin ülkelerindeki petrokimya tesislerinden ucuza aldıkları hammaddeyi, ürün yapıp kullanmak yerine Türkiye’ye gönderdiklerinin tespit edildiğini anlattı. Polietilen ve polipropilen hammaddeleri için gümrükte referans fiyat uygulaması olduğunu anımsatan Güleç, “İthalatlar da bu referans fiyatlar üzerinden vergilendiriliyor. Ancak İran’dan gelen bu malzemeler örneğin GTİP kodu değiştirilerek polietilen kompaundu olarak beyan edildiğinde bu GTİP, referans listesinde olmadığı için devletimiz vergi kaybına uğruyor. Ürünün sadece ambalajının değiştirilerek, GTİP değişikliği yapılması vergi kaçaklığı konusuna bile giriyor” dedi. Güleç bu durumun haksız rekabet ortamına neden olduğunu söyledi.
Yavuz Eroğlu
‘Denetimler sıkılaştırılsın’
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, gümrükte denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini söyledi. Ağrı Doğubeyazıt’taki gümrük kapısı Gürbulak’tan polietilen kompaundı olarak ülkeye getirilen ürünlerin kırmızı hat uygulamasına daha fazla sokulmasıyla usulsüz işlemlerin tespit edilebileceğini belirten Eroğlu, bu ürüne de bir gözetim getirilmesi gerektiğini aktardı. Eroğlu, “Petkim, polietilen kompaundının yüzde 12’sini üretiyor, yüzde 88’i ithal edilmek zorunda. Türkiye’de üretimi bu kadar düşük olan bir ürün için ek vergi istenirse bu çok yanlış olur.
Haber/Kaynak: admin