Helikobakter Pilori (Helicobacter Pylori) mide asidi ortamında yaşayan ve çoğalan bulaşıcı bir bakteridir. Bu bakterinin ülkemizde yaygın görüldüğünü ve tehlikeli olabileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, şu bilgileri paylaştı:
BAZEN ÇOK ŞİDDETLİ AĞRILARA NEDEN OLUR
Bu bakterinin kendine özgü bir belirtisi yoktur. Dolayısıyla çoğu insanda herhangi bir belirti görülmeyebilir. Ancak kişide neden olduğu ülser ya da gastrit gibi hastalıkların semptomları ortaya çıkabilir. Mide mikrobu, bazen sık acıkma, midede hafif ekşime, yanma, şişkinlik, bulantı, kusma gibi problemlere, bazen de çok şiddetli mide ağrılarına neden olabilir.
Kimlerde görülür?
En önemli risk faktörleri, gelişmemiş ülkelerde doğmak, kalabalık aile ortamı, sağlıksız koşullar, temiz su-yiyecek bulamamak ve ailedeki diğer bireylerde bu bakterinin olmasıdır. Bulaşma yolu kesin olarak bilinmemekle birlikte, hijyenik olmayan yiyecek ve içeceklerle insana, daha sonra insandan insana geçtiği düşünülmektedir. Tuvalet sonrası ellerle iyi yıkanmamış gıdalara dokunmak, ortak eşyaları (diş fırçası, havlu, çatal, kaşık, bardak gibi) kullanmakla da ağızdan ağıza bulaşır. Araştırmalara göre Türkiye’de bu mikrobu taşıyanların oranı, bazı bölgelerde yüzde 90’lara kadar ulaşmaktadır.
Yarım saatte teşhis edilebilir
Bu hastalığın tanı ve takibi nefes testi (üfleme testi) ve gaitada antijen testiyle yapılır. Üfleme testi 30 dakikada sonuç verir.
Tedavisi zordur
Bu mikrop, zor tedavi edildiğinden tedavide birden fazla antibiyotik birlikte kullanılmalıdır. Tedaviye mide asidini azaltan bir ilaç ilave edilmektedir. Ancak hastalığın kesin tespiti için mide ve 12 parmak bağırsağı duvarından alınan endoskopik biyopsi şarttır. Dolayısıyla mide mikrobunun tespitinde endoskopi işleminin rolü büyüktür. Bu hastalık için kullanılacak her ilaç, uzman doktor tavsiyesiyle alınmalıdır.
Bu hastalıklara yol açabilir
Dünya Sağlık Örgütü bu mikrobu mide için birinci derece kanserojen olarak kabul etmektedir. Hijyen şartlarının kötü olduğu ülkelerde nüfusun büyük bölümü bu bakteriyle enfekte olmuş durumdadır. Mide mikrobu gastritin de en sık görülen sebebidir. Bu mikrop mide ve 12 parmak bağırsağı ülseri, mide kanseri ve bağırsak kökenli lenfoma hastalığının da ana nedenidir. Mide mikrobu, mide-bağırsak hastalıkları dışında pek çok diğer organ hastalıklarıyla da ilişkilendirilir. Kesin bulgular olmamakla birlikte, kalp-damar hastalıkları, gıda alerjileri, bazı kan hastalıkları, migren ve romatizmal hastalıklarla da ilişkili olduğu ifade edilmektedir. Helikobakter Pilori, malt lenfoma hastalığı için önemli bir etkendir ve mide mikrobu tedavisiyle lenfoma gerileyebilir.
Haber/Kaynak: admin